Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка

| обновено на 03.06.15 в 01:18
Сеп Блатер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сеп Блатер подаде оставка като президент на ФИФА четири дни след като беше преизбран за пети пореден мандат на поста, предаде Ройтерс. 79-годишният Блатер обяви решението си на пресконференция в Цюрих:

Въпреки че имам мандат от членовете на ФИФА, не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола толкова, колкото всички ние във ФИФА. Поради тази причина аз реших да се откажа от своя мандат на извънреден изборен конгрес.

В последните дни мислих дълбоко върху моето президентство и 40-те години, в които моят живот бе неизменно свързан с ФИФА и великия спорт футбол. Ценя ФИФА повече от всичко и искам да направя само това, което е най-добро за организацията и за футбола. Чувствах се задължен да се кандидатирам за преизбиране, тъй като вярвах, че това е най-доброто за ФИФА. Изборите приключиха, но предизвикателствата пред ФИФА не са. ФИФА се нуждае от тотална промяна, каза още той.

Сеп Блатер уточни, че извънредният конгрес ще се проведе между края на декември и март идната година.

Междувременно американската телевизия Ей Би Си Нюз съобщи, като се позова на запознати със случая източници, че ФБР и прокуратурата в САЩ водят разследване срещу Блатер. Преди няколко дни ФБР арестува длъжностни лица от ФИФА по обвинения в корупция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна