Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неочаквано: Сеп Блатер подаде оставка

Неочаквано: Сеп Блатер подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочаквано президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка. Решението бе обявено лично от швейцареца по време на пресконференция в Цюрих. Оставката идва след големите разкрития за корупционни схеми във висшите етажи на организацията, но не е ясно дали е пряко свързана със скандала. Международната футболна централа ще свика извънреден конгрес, на който да бъде избран нов ръководител.

Ще свикам конгрес, за да бъде избран мой заместник. Аз няма да участвам. Доброто на ФИФА е най-важно за мен за това взех това решение. Моето преизбиране не бе подкрепено от доста хора. Време е за реформите, за които говорим от години, но така и не взехме решителни мерки за осъществяването им, каза Блатер.

79-годишният швейцарец бе преизбран да бъде начело на ФИФА до 2019 година преди четири дни, с което трябваше да направи 21 години на поста. Той зае мястото на Жоао Хавеланж през 1998 година, а след това спечели изборите и през 2002-ра, 2007-а и 2011-а година.

Извънредният конгрес, който да избере заместник на Блатер, ще бъде насрочен между декември 2015-а и март 2016-а. Лидер на букмейкърите за заместник на Блатер е сегашният президент на УЕФА Мишел Платини (шансове 6/5). Следва принцът на Йордания Али бин Ал-Хусейн (7/4). На трето място е бившият полузащитник на португалския национален отбор и на "Реал" (Мадрид) Луиш Фиго (6/1).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна