Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Йоцов: Икономистите настояваме за дебат за промяна на данъчната система

Няма идеална данъчна система. Съвсем изкуствен е спорът дали прогресивният или плоският данък има някакви предимства, коментира в предаването "Нещо повече" доц. Виктор Йоцов – преподавател в Катедрата по финанси в УНСС във връзка с предложението на БСП да се върне прогресивното подоходно облагане.
 

Ние някак си объркахме разговора, като той само се води на плоскостта на това да оставим ли плоския данък. А съвсем забравихме, че плоският данък, дали е на 10, 15 или 20%, т.е. каква е фиктивната данъчна ставка, всъщност е по-важният въпрос. Това, което сега политиците се опитват да избягат, е, че преди избори никой не иска да вдига данъци. Въпросът е ние можем ли да си позволим с тази данъчна система да посрещнем предизвикателствата, които се натрупват. НОИ не може да събира достатъчно средства, които да осигуряват безпроблемното изплащане на пенсии. В момента само 40% от средствата, които НОИ разпределя, идват от социалните осигуровки. Останалите идват от трансфер от бюджета, коментира доц. Йоцов.

Според него това не е нормална система и не може да продължава по същия начин:

Дали ще се върви към вдигане на осигурителни вноски, дали към по-високо преразпределение чрез данъци, това е дебат. Ние, икономистите, искаме да се стартира такъв дебат, тъй като ниските данъци са приоритет за всеки. Няма политик, който да иска по-високи данъци, въпросът е, че когато данъците са ниски и приходите са ниски, ние няма да можем да разпределяме достатъчно.

Цялото интервю с доц. Виктор Йоцов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна