Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов и Русенската филхармония представят премиерни за България творби

Людмил Ангелов
Снимка: БГНЕС

На 4-ти юни от 19.00 часа в зала "Филхармония" русенци ще имат привилегията първи да се насладят на симфоничния концерт на Русенската филхармония под диригентството на Владимир Кираджиев с участието на изтъкнатия български пианист Людмил Ангелов. На 6-и юни музикантите ще гостуват със същата програма и в София – в зала "България", по покана на международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици".

Впечатляваща е програмата от симфонични творби, най-вече защото две от тях ще имат своето първо изпълнение в България – "Руска рапсодия" от Шулц-Евлер и Концерт за пиано и оркестър оп. 3 от Морис Мошковски.

Диригентът Владимир Кираджиев и големият наш пианист Людмил Ангелов са първите съвременни интерпретатори на Концерта за пиано и оркестър от Мошковски. Концертът е бил изгубен, докато в едно имение, заедно с други ранни творби и дневници, запазени във Френската национална библиотека, не намират саморъчно написаната оригинална партитура. В резултат идва "втората премиера" на концерта на 9-и януари 2014 година в залата на Варшавската филхармония с Людмил Ангелов, Владимир Кираджиев и Симфоничния оркестър на Жешовската филхармония "Артур Малавски".

Не пропускайте възможността да чуете нещо изключително рядко и ценно – на 4-ти юни в Русе и на 6-и юни в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна