Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на КЕВР Иван Иванов:

Цената на тока трябва да скочи двойно, за да се удовлетворят исканията на дружествата

Проф. Атанас Тасев: Няма как да не се увеличи цената на електроенергията, някой трябва да плати сметката

| обновено на 04.06.15 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Цената на електроенергията трябва да се увеличи двойно от 1-ви юли, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) удовлетвори исканията на всички енергийни дружества в сектора. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов след края на днешното открито заседание за цените на електроенергията.

Въпреки че регулаторът предвижда увеличение на тока с 2% от следващи месец, това не удовлетворява държавните и частните енергийни дружества. Те имат възражение относно технологичните разходи и разходите за ремонти, амортизации и енергийна ефективност.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев заяви, че в резултат на предстоящото ценово решение в НЕК ще се натрупа дефицит в размер на 1,778 млрд. лева. Илиев смята, че недостигът трябва да се разпредели и между останалите дружества.

Според разчетите на КЕВР от следващия месец електроенергията трябва да поскъпне средно с 1,99%. Най-голямо поскъпване се планира за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО 3,64 на сто, а най-малко за обслужваните от EVN 1,22 %. За абонатите на ЧЕЗ регулаторът предлага увеличение на цената на електроенергията с 1,54 на сто.Окончателното решение за цената на тока ще бъде взето на 30-и юни.

Това увеличение е индикативно. Прави се една много решителна крачка и са пипнати най-чувствителните елементи. НЕК би трябвало да се радва, че е направена една много решителна крачка да се ликвидира системният дефицит, който е 900 млн. В момента той е намален на половина. Другата добра новина е, че тези задължения към обществото се разпределят върху всички. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" проф. Атанас Тасев.

Според него няма как да не се увеличи цената на електроенергията:

Как да се ликвидира един текущ дефицит от 900 млн. и как да се ликвидират почти 3 млрд.? Това е сметка, която някой трябва да плати. Те не са отчетени досега в тарифите, в цените на електроенергията.

Интервюто на на Людмила Железова с проф. Атанас Тасев и репортажа на Андрей Борисов можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна