Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента

| обновено на 05.06.15 в 13:01
Снимка: БГНЕС

Днешното заседание на парламента се провали, след като на три пъти в пленарната зала не беше събран кворум. Цвета Караянчева от ГЕРБ обвини БСП и ДПС за проваления пленарен ден. Тя призова коалиционните партньори да осигурят кворума:

Щяхме да гледаме закона за изменение и допълнение на Закона за горите. Предвид на това, че преди три месеца наложихме мораториум за износ на необработена дървесина, трябваше бързо да действаме както министерството, така и ние. За съжаление на първата регистрация БСП и ДПС саботираха заседанието, не се регистрираха. Отговорността за това ще носят те. Знаете, че мораториумът изтича на девети. Моля, коалиционните ни партньори също да осигурят кворума и да се представят като част от управляващата коалиция, призова тя.

Реформатори, патриоти и АБВ обаче казаха, че имат представители в залата. Иван Иванов от реформаторите допълни: Общо взето, от всички парламентарни групи отсъстваха даден брой хора. Ние управляващите, трябва да си вземем бележка.

Радан Кънев от Реформаторския блок коментира, че от вчера е имало съмнения, че днешното заседание ще бъде провалено: Факт е, че имаше риск по принцип с провеждането на петъчното заседание. Днес контролът е по същество и го коментирахме вчера. Вижда се, че от нашата група шест-седем човека отсъстват, от ГЕРБ отсъстват 20-ина. Така че очевидно не е добър ден за дисциплината в мнозинството.

Борислав Борисов от АБВ каза, че липсата на кворум не е нормална парламентарна практика: Аз не знам даване на уроци ли е, дърпане на уши ли е, демонстриране със сила ли е, не мога да си го обясня, но във всеки случай не го възприемам като нормална парламентарна практика.

Проваленото заседание попречи да бъде удължена забраната за износ на необработена дървесина. Патриотите поставиха това като условие, за да подкрепят правителството на ГЕРБ, но ГЕРБ и патриотите този път прехвърлиха отговорността на БСП и ДПС. Валери Симеонов даже обвини "дървената мафия" на ДПС за провала на заседаниетоТочно ДПС е в основата на така наречената "дървена мафия", така че, най-вероятно това е тяхната комерсиална причина.

Няма никакво отношение към закона за горите, каза от своя страна Алиосман Имамов и допълниДнес изтича срокът за мораториума. Дали ще има закон, или няма да има, този срок вече не съществува от днес. Нерегистрацията е легитимна парламентарна процедура. ГЕРБ си играеше на влез и излез в парламента през миналия мандат.

От БСП отрекоха да са се договарялиМного се разхайтиха депутатите от ГЕРБ и от управляващата четворна коалиция. Работното време започва в девет. Това беше начин да им бъде припомнено, че всички български граждани ходят навреме на работа. Така че да бъдат така добри хората от парламентарното четворно мнозинство да идват навреме на работа. Исках да направя една проверка дали ГЕРБ вече са тръгнали за морето, каза Мая Манолова.

А лидерът на БСП Михаил Миков заподозря проблем в мнозинствотоОчевидно са се юрнали по местните избори и това затруднява сериозно законодателната дейност на парламента, и показва системен проблем в управляващото мнозинство. Той припомни думите на Борисов от предния  мандат, че кворумът трябва да бъде отговорност на мнозинството: Още не са променили тази си позиция. Нека да поработят малко в управляващото мнозинство и да се стегнат.

След всички коментари Димитър Главчев от ГЕРБ обобщи: Старата коалиция от предишното Народно събрание отново се оформи БСП, ДПС и "Атака" ги няма в зала, а очевидно, че старата любов ръжда не хваща.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна