Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румяна Динолова: Днешните деца искат да вземат, но не и да дават

Снимка: БГНЕС

За поведението на децата не са виновни игрите, заяви д-р Румяна Динолова – психиатър и главен експерт в Сектор „Психично здраве“ в Националния център за обществено здраве и анализи:

Една от основните характеристики на детската психика е, че играта и реалността е едно и също нещо. Отговорността за това да възпитаме, да научим или да покажем на децата си как реалността се отразява върху живота, дори и върху неговата цялост, остава на родителите и на възрастните./…/ Играта е модел, по който детето може да придобие много знания и умения и които да останат трайно в неговото израстване и оформяне като цялостна зряла личност.

Д-р Динолова коментира, че много родители нямат време за децата си и не знаят как да се обърнат към тях:

Този модел на игнориране на емоционалните потребности се предава от поколение на поколение. Това е един от основните проблеми с агресията. Една от основните характеристики на агресията е нейната способност да се мултиплицира в следващите поколения. Има доказателства, че половината от хората, които са били жертва на агресия в детството си на практика след това използват такива модели на поведение в зрялата си възраст.

Експертът препоръча на журналистите да съблюдават етиката и морала, когато съобщават новини за убийство или самоубийство, защото всяко разкриване на подробности може да доведе до следващи подобни постъпки.

Според д-р Динолова един от най-големите проблеми на младите хора днес е, че искат да вземат, но не и дават. И са нетърпеливи, искат всичко да се случва тук и сега.

Цялото интервю с д-р Румяна Динолова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна