Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Руският империализъм не сe e променил от Царска Русия до днес

Мога да докажа, че идеологията на руския империализъм, неговите цели, методи и средства не са се променили нито по времето на Царска Русия, нито по времето на Съветска Русия, нито до днес. Тази доктрина, по своето същество завоевателна и агресивна, е доктрина на всяка империя, но въпросът е доколко е плодотворна за едно общество, което зависи от съответната империя. Това каза за предаването "Конструкция" по "Хоризонт" юристът Георги Георгиев, който активно изследва генезиса на българското русофилство. Ако е имало пробългарска политика от страна на Русия, то е било в един много кратък период в средата на ХIХ в. 

Тогава започва и финансирането на "Добродетелната дружина", която Ботев осмива и представя като "отпадък от задницата на магаре, което се дърпа с юздите си от Кремъл". Поводът за статията е конкретен, но Ботев е част от едно националноосвободително революционно движение, заложено от Раковски 10 години по-рано, което си е заложило принципите за извоюване на национална независимост и свобода изцяло със собствени сили и средства. Неслучайно през 1860 г. Раковски написва, а през 1861 г – издава, брошура си: "Руската убийствена политика за българите".

Русофилството е многопластово и не може всички русофили да бъдат сложени под един знаменател, убеден е Георгиев:

Не можеш да сравняваш онова русофилство, което се дължи на дезинформация, на подмяна на нашата история, с русофилството на хора, които ценят литература и изкуство като цяло.

Руският империализъм лансира през XIX в. идеята за панславянството в опит да подчини по-лесно славянските народи в Европа. Голяма част от българските русофили в миналото са били поддръжници на тази идея. Георгиев припомни, че Русия се е обявила против Съединението.

България е ужасно зависима и днес, продължава да бъде, от Руския империализъм. Още миналата година изнесох данни за тоталната зависимост на нашата икономика в момента от Русия. Тази тотална зависимост води до политически лобита. Те са навсякъде и ние ги виждаме и усещаме.

В Освободителната война Русия е дала 15 000, а не 60 000 жертви и в това число влизат украинци и финландци, коментира Георгиев в отговор на слушателски въпрос. Българските жертви от Априлското въстание до края на Руско-Турската освободителна война са над 180 000.
Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна