Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Негушево издигат паметник, посветен на единствения успешен местен референдум у нас

Село Негушево
Снимка: negushevo-bg.org

В каменния дувар на училището в село Негушево, община Горна Малина, се изгражда пластична композиция, посветена на първия успешен местен референдум у нас. Преди 5 години жителите на община Горна Малина се обединиха в битка срещу разработването на каменна кариера в района. Идеята е на 25-ата година от началото на прехода в България да се появи първият паметник на демокрацията. 

Благодарение на този референдум инвеститорите разбраха, че техните инвестиции са защитени, защото вече са сигурни, че няма да се появи някой до тях, който ще направи мръсно производство, с което да съсипе инвестициите им. Хората, които са избрали общината като място за живеене и отдих, са сигурни вече, че тази община ще се развива, каза в предаването "Хоризонт до обед" Ангел Желанов – заместник-кмет на община Горна Малина.

Един от авторите на проекта за паметник е художникът Михаил Танев.

Идеята е да визуализираме тази природа, за която се борихме и заради която беше проведен този референдум. С малко текст и подходящо оформление да напомня, че всички тези неща, които са се случили в Горна Малина, са благодарение на този референдум.

В авторския колектив, който създава паметника, влиза и архитект Христо Лазаров. Изпълнението е на майстори от Негушево, които използват местен камък за направата му.

Паметникът представлява едно дърво, което е вписано в един дувар, дуварът на училището в Негушево, каза още Михаил Танев.

Официалното откриване ще бъде на 27-и юни.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна