Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апаратура за радиохирургия и лъчелечение ще работи от есента в столичната болница "Св. Иван Рилски"

Снимка: БГНЕС

Единствената по рода си за Източна Европа апаратура за радиохирургия и лъчелечение ще заработи в столичната болница "Св. Иван Рилски" от есента. Лечението и операциите с кибернож ще бъдат финансирани изцяло от НЗОК.

Министерството на здравеопазването и министърът на регионалното развитие подписаха договора за доставка, монтаж и експлоатация на апаратура за радиохирургия и радиотерапия, по-известна като кибернож.

Досега по Оперативна програма "Регионално развитие" в сектор "Здравеопазване" са инвестирани 280 млн. лева в държавните болници с фокус върху онкологията, заяви Лиляна Павлова:

С това оборудване ще има завършения цикъл и постигаме целта си да покрием един сектор, да го направим добре оборудван с най-добрата и най-модерна техника.

Апаратурата в "Св. Иван Рилски" ще върне стотици наши пациенти от Турция да се лекуват у нас, каза директорът на болницата д-р Мариета Райчева:

Апаратът предполага лечение с радиохирургия, лъчелечение, тумори от 1 милиметър до 30 сантиметра. Всеки пациент, който е с тумор, подходящ за лъчелечение, ще може да бъде лекуван на този апарат. Специалисти има, но апаратурата е такава, че задължително има обучение и то ще бъде по времето на изграждането и доставката на апарата.

Разходите за лечение в чужбина са около 500 млн. на година, като само за Турция заминават по 100 души на месец. Министър Петър Москов:

Няма никаква възможност лечението с тази апаратура да бъде свързано с доплащане на даден пациент. 

В рамките на проекта ще се обучават и лъчетерапевти, неврохирурзи и медицински физици в западни рефернетни центрове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна