Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Гюров: Напрежението в малките населени места расте с часове и ескалира

Снимка: bistrica-bg.com

Ако местната власт или правоохранителните органи искат да си свършат работата, то няма пречка това да се случи. Има достатъчно механизми, с които да се действа. Напрежението, което се формира в малките селищни образувания, расте с часове и ескалира. Това коментира за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" кметът на Бистрица Николай Гюров, който е и председател на Асоциацията на кметовете на кметства, по повод кризата с незаконните постройки в Гърмен:

Въпросът е налице ли е престъпно въздействие и на кого е било удобно да "пропуска" и да се появяват такива бели полета. Това в Бистрица досега не се е случвало, защото сензорите на гражданите са доста обострени и появявайки се такива, свободно движещи се хора с намерение трайно да останат на територията на Бистрица, са принуждавани да си тръгнат. Когато някой се е настанил в частен поземлен имот или имот в регулация, ние искаме да ни бъдат представени документи – нотариален акт и договор за наем. Тези хора трябва да бъдат регистрирани в местните структури, за да получават социални помощи. Закон има, трябва да има контрол, за да се получат нещата.


Според Гюров наличието на т.нар. "селска полиция" звучи абсурдно:

Как обществото би приело например – "градска армия"? Никой не се нагърби да каже как вижда в правния мир позиционирането на селската полиция кой ще бъде принципалът и как ще се финансира? Като че ли в последните десетилетия някой много умело спекулира със страховете ни.

Николай Гюров смята, че ни предстоят "истерични" местни избори, защото има огромно напрежение в обществото.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Николай Гюров чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна