Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред парламента организират представители на пчеларски сдружения от страната

Снимка: Евтим Петков

Протест пред парламента организират представители на пчеларски сдружения от страната. Недоволството им е предизвикано от промени в Закона за пчеларството, които предвиждат ограничения за броя кошери в населените места.

Депутатите оттеглиха законопроекта, но пчеларите не отменят протеста, защото смятат, че никой не търси позицията им при вземането на важни решения. Те ще настояват и за удължаване мораториума върху използването на опасни за пчелите пестициди.

В предаването "Преди всички" председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Румен Христов заяви, че официално искане от страна на пчеларските съюзи за среща не са имали. По негова инициатива техни представители са поканени на днешното заседание на комисията.

В мое лице те имат един категоричен поддръжник, защото смятам, че това е ниша, която може да бъде развивана в България. Ние трябва да намерим един баланс между интересите на обществото и интересите на пчеларите. Оттеглили сме законопроекта, днес ще дискутираме каква може да бъде нормата. Проблемът касае големите села и малките градчета. Съгласете се, че струпването на 40-50 кошера е нещо неприятно за живеещите наоколо. Оплакванията са между 80 и 100 годишно, посочи Румен Христов.

Той допълни, че при следващите промени в Закона за земята ще се търси възможност да залегне текст, който да регламентира отдаването на мери и пасища от държавния и бщински поземлен плаз за създаване на пчелини.

Идеята беше приета скептично от председателя на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов:

Това в обозримо бъдеще едва ли може да стане. Плюс това устройването на пчелини е специфична дейност и трябва да се подпебат подходящи места. Не може по сокаци и дерета да се правят пчелини. Не вярмам да ни се предоставят подходящи места.

Инж. Михайлов коментира и случаите на ухапвания, заради които се стига до промени в Закона за пчеларството:

Един процент от населението е пострадало от ужилвания от пчели. Но като го сравним с други ухапвания - от кърлежи, от кучета, там разликата е огромна. За три години - от 2012-та година досега, броят на оплакванията към Министерството на земеделието са по-малко от 100. Необосновано е това да бъде основна причина да се намали броя на кошерите.

Според инж. Михайлов идеята за законодателните промени не е внушена от корпоративните интереси на големите производители, апо-скоро от кметовете от общини, които са засегнати от нарастващия брой пчелни семейства в населените места.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна