Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янко Янков: Дуализмът в управлението на военно-промишления комплекс вреди на развитието му

Снимка: БГНЕС

БСП ще поиска изслушване на тримата ресорни министри – на икономиката, на вътрешните работи и на отбраната в комисиите на Народното събрание заради взрива на полигона край Анево преди дни.

Искането за изслушването на тримата министри показва, че има много сериозна разнопосочност на контрола, защото в такива случаи трябва да се види дали органите, които са оторизирани да контролират такива процеси, са си свършили работата, коментира в предаването "Преди всички" Янко Янков – депутат от ДПС и заместник-председател на Комисията по отбрана в НС:

Мисля, че по линия на парламентарния контрол ние трябва да направим реален анализ на ситуацията и да помислим за законодателни промени, които да гарантират такива неща да не се случват.

Депутатът смята още, че дуализмът в управлението на военно-промишления комплекс между Министерството на икономиката и Министерството на отбраната вреди на неговото развитие. Той допълни, че натоварването на Министерския съвет с допълнителни функции по контрола на използването на оръжия и боеприпаси, каквато идея за законодателни промени има, също не е удачно.

Според мен трябва да се изгради такава система на субординация, че да може да се носи персонална отговорност, заяви Янко Янков.

Янков коментира и разпространената от Ройтерс информация, че американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в Анево, са тествали оръжие за сирийската опозиция, бореща се срещу "Ислямска държава":

Има един междуведомствен съвет, който се занимава с тези въпроси, който внимателно се наблюдава от службите, от системата на НАТО. Всяка една оръжейна сделка, за да бъде реализирана, трябва да има много ясна крайна дестинация, трябва да бъде с ясни правила и предназначение. При такъв контрол, който аз знам, че има, много трудно може да се получи неправилна експедиция на оръжие и боеприпаси от България за друга страна.

Янко Янков, който е и член на централното ръководство на ДПС, отговори задочно на премиера Бойко Борисов, че не е етично да се поставят условия дали Делян Пеевски ще е член или не на Движението за права и свободи:

Ако има такъв човек в България, който управлява задкулисно цялата държава, трябва да се замислим върху състоянието на държавата, а не върху този човек. Не е виновен някой, ако примерно има някакво влияние някъде, а трябва ние като държавници и хора, които имаме някакви функции, които са ни дали нашите избиратели, да потърсим какво сме направили в тази държава, за да допускаме някой да влияе. Аз ви гарантирам, че Делян Пеевски не е от тези хора.

Цялото интервю с Янко Янков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна