Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Овчаров: Българите не трябва да забравят историята си и паметници трябва да се строят

Д-р Стоянович: Споровете за исторически филми и монументи показват, че няма с какво по-важно да се занимаваме

Проф. Николай Овчаров
Снимка: БГНЕС

Българите не трябва да забравят историята си и затова паметници трябва да има. "Време разделно" е един от най-хубавите български филми и представянето на историята такава, каквато е, няма как да настройва враждебно членовете на обществото едни срещу други. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" археологът проф. Николай Овчаров във връзка със скандала с паметника на цар Самуил и филма "Време разделно".

Критиците на паметника, поставен до базиликата "Св. София" в София, смятат, че авторското решение очите на монумента да светят в тъмните часове на денонощието се приближава до стила на кича. За "Време разделно", който спечели класацията за най-харесван български филм, се изказаха мнения, че сцените, показани в него, противопоставят българското общество.

Да оставим на страна художествената стойност на паметника на цар Самуил, която и мен не ме удовлетворява много, а и не смятам, че Александър Хайтов е скулптор от кой знае колко висока класа, а особено и тези очи се разминават с всичко. Но въпросът е - дали трябва да има паметник изобщо. Категорично заставам против схващането на групата интелектуалци, които повече се изявяват като сноби, че не трябва да има паметници и да забравим своето минало. Никъде по света това не се случва.


Далеч съм от идеята да се правят бутафории като в Скопие. Но един приличен паметник, какъвто е този на Самуил, като махнем тези светещи очи, мисля, че има място в центъра на София.

"Време разделно" е един от най-хубавите български филми. Мисля, че духовете са изключително разбунени, за да си зариваме главата в пясъка. Да, филмът беше поръчков, но, по онова време, по друг начин не се правеха филми. Но "Време разделно" си е един връх в българската кинематография. Показването на историята такава, каквато е, не може да настройва хората едни срещу други
, категоричен беше проф. Овчаров.

Според него трябва да се направи всичко възможно, за да върнем костите на цар Самуил в България, а базиликата "Св. София" е добро място за тях.

И всичко зависи от нас, българите, и държавата трябва да започне някакъв вид инициатива, подчерта той.

Ожесточените спорове за исторически филми и паметници говори за това, че няма с какво друго по-важно да се занимаваме, заяви д-р Петър Стоянович. Според него това изглежда изключително провинциално и дребнаво.

По думите му, дискусиите на хората около паметника на цар Самуил са обвързани с нищо по-дълбоко от това - дали съотношението на главата към торса или облеклото към царствеността е постигната и дали тези, които са против този паметник, са безродници, а пък другите са страшни родолюбци.

Интервюто с проф. Овчаров и д-р Стоянович чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени