Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Трябва да се отвори възможността за повече гражданско участие в управлението

Снимка: БГНЕС

Задължителното гласуване не е решението на кризата в институциите. Депутатите трябва да отворят възможността за повече гражданско участие и пряка демокрация. Това може да стане с намаляването на кворума за валидността на референдумите и с предвиждането на законодателна гражданска инициатива. Няма нужда да се обсъжда вариант на чисто мажоритарна система. Това коментира за "Хоризонт" в предаване "12+3" преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Атанас Славов във връзка с предстоящото всенародно допитване, което ще бъде проведено на 25-и октомври, заедно с местните избори: Трите формулирани въпроса от президента, които ще бъдат поставени на националния референдум, са изключително важни не само за избирателната система, а за политическата система като цяло.

Решението на гражданите няма да произведе директен ефект и ще има нужда от законодателно формулирани мерки, но обвързва парламента с определена посока, обясни Славов:

Ако гражданите кажат "да" на електронното гласуване, мажоритарния елемент и задължителното гласуване, депутатите трябва да намерят модела за въвеждането им. Референдумът е по-силен елемент от това просто да консултираме какво хората мислят по въпросите.

Заявката за участие на гражданите в референдума е голяма, смята Славов: Ние на практика сме година и половина в неофициална кампания по всеки от тези 3 въпроса. Всяка една от политическите сили формулира позицията си "за" или "против" по тях. Гражданите продължават да искат да се произнесат по тези въпроси. 

Според него трябва да се остави парламентът да прецизира въпроса за мажоритарния елемент при избора на народни представители с предлагане на конкретни модели, ако има положителен отговор на референдума, и допълни: Според мен няма нужда да се обсъжда вариант на чисто мажоритарна система. Това е просто една пропагандна теза, циклично появяваща се в общественото пространство. Тя обаче не води до избор на независими личности или реална реформа на избирателната система.

Една държава, преминала през тоталитарна система на управление като България, която има криза с представителните институции, не съм убеден, че задължителното гласуване е решението, което търсим. По-скоро мисля, че гражданите трябва да получат повече възможности за пряко участие в процесите и така да се повиши легитимността на институциите, а не чрез задължителен вот, който трудно ще бъде реализиран. Нека депутатите да отворят възможността за повече гражданско участие и пряка демокрация с намаляването на кворума за валидността на референдумите, да намалят възможността за гражданска инициатива за референдум и да предвидят законодателна гражданска инициатива.

Интервюто на Даниела Якова с Атанас Славов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна