Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минка Капитанова: Собствениците на две къщи в кв. "Кремиковци" са започнали доброволно събаряне

Снимка: БГНЕС

Продължават протестните шествия в Гърмен. Те са всяка вечер от площада в центъра до самия завой за кв. „Кремиковци“. В момента в тях участват само местни хора. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ кметът на с. Гърмен Минка Капитанова. Собствениците на 2 къщи в квартала са започнали доброволно събаряне, но са се отказали, подстрекавани от останалите, заяви тя. Проблемите в региона са трупани с години, каза тя:

При предишното управление се регистрират много външни хора, за които дори разбираме, че са били с криминални досиета, което не е трябвало да се допуска във времето. Смятам, че аз няма как да бъда компрометирана и не мога да нося нито вина, нито отговорност за това, което се е случвало преди мен.

Капитанова е уверена, че съжителството с местните роми ще продължи и училището в Гърмен няма да затвори врати.

Иван Байрактаров, който представлява инициативния комитет на протестиращите, заяви, че мирните шествия ще продължат. Той изрази надежда, че когато мине срокът за доброволно премахване на незаконните строежи, общината и  институциите ще вземат нужните мерки.

Самите роми няма да позволят лесно да се съборят тези постройки, но, за да се спази законът, би трябвало институциите да вземат мерки те да бъдат съборени. Съмнявам се че трудоспособните роми са изчезнали. Там си има и млади хора, които са останали. Сезонът сега е такъв, че те сега са по Балкана за гъби, а други са в Гърция.

Барактаров припомни, че протестиращите искат да разберат колко роми, дошли от други общини в Гърмен, са се регистрирали за последните 15 години. Капитанова потвърди, че писмо с такъв въпрос е постъпило в кметството и допълни, че се надява да може да даде отговор до седмица.

Откакто се помня, това училище е работило и е имало ученици в него. Интересува ни! Но в крайна сметка ни интересува и спокойният живот, който трябва да водим тук.

Аз съм сигурен, че няма как да изселят всичките роми. Те ще останат една част, ще започнат да ходят на училище.

Интервютата на Силвия Великова с Минка Капитанова и с Иван Байрактаров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна