Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Михайлов: Протестите на служителите в затворите ще продължат, докато постигнат резултат

Снимка: БГНЕС

Протестите на служителите в затворите ще продължат, докато постигнат резултат. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Цветан Михайлов – член на УС на Синдиката на служителите в затворите.

Продължава да стои настояването ни всички, които работят на терен, да се пенсионират на 50-годишна възраст. Предлагаме и гратисен период до 2018 г. Процедурните хватки и технологии по приемането на отделните законови актове от народните представители не е предмет на коментар от наша страна.

Михайлов заяви, че му е трудно да предвиди какви действия биха предприели служителите, ако исканията им не бъдат чути, с оглед на това че нямат право на ефективни стачни действия.

Промените, които се готвят, ще дадат сериозно отражение в негативни план върху целия сектор "Сигурност". Без значение дали ние ще продължим да отстояваме нашите искания, българското общество и държава ще усетят в един момент негативния резултат.

Според Михайлов има опасност от сериозен отлив на служители, които имат право на пенсия.

Диалогът между служителите и министъра на правосъдието е на необходимото ниво, смята Михайлов. Въпреки това в системата продължава да има проблеми:

Налице е полагането на извънреден труд над ограничителния размер, установено то ЗМВР. Това е следствие от текучеството и недостига на персонал с охранителни функции. Това ограничава възможностите за почивка и ползване на законното право на отпуск от служителите и води до влошено качество на изпълняваните задачи.

Остават непроменени и условията на труд, които са резултат от общото състояние на местата за лишаване от свобода.

Интервюто на Силвия Великова с Цветан Михайлов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени