Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: Споразумение за Гърция без МВФ е немислимо

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Споразумение за Гърция без Международния валутен фонд е немислимо, заяви пред холандски медии председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от АФП. 

Без МВФ е немислимо да има споразумение, защото неговото съдържание трябва да бъде реално, а ако има реално съдържание, МВФ също ще участва
, заяви Дейселблум пред журналисти в Хага, след като снощи Фондът обяви, че екипът му е напуснал преговорите с Атина. Според Дейселбулм Гърция все още не е направила "сериозни предложения" за бюджетни реформи и до момента отхвърля всички оферти от страна на международните си кредитори, затова и преговорите продължават да буксуват.

На свой ред Гърция заяви, че решението на МВФ да напусне преговорите цели да увеличи натиска върху Атина и върху европейските й кредитори, съобщи Ройтерс. Източник от гръцкото правителство подчерта, че страната няма да прекрачва "червени линии" в опит да ускори политическите преговори по споразумението си. Ройтерс коментира, че изявлението на гръцките власти е сигнал, че не са смекчили позицията си.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е важно преговорите, насочени към деблокиране на спасителни пари за Гърция, да продължат, но всички трябва да искат да се постигне споразумение. В реч в Берлин канцлерът отбеляза: 

С желание всичко се постига, но желанието трябва да идва от всички. Ето защо според нея е правилно да говорим помежду си отново и отново. Меркел подчерта колко е важно да се извършат реформи в замяна на подкрепа.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не  вярва, че МВФ се оттегля от  спасителните преговори с Гърция.  Той твърди,
че вероятно ще има разговори с управляващия  директор на МВФ Кристин Лагард. Юнкер също така очаква да има среща с
гръцкия премиер  Алексис Ципрас "през идните дни".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна