Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Тончева: Чрез магията на нашите традиции ние променяме представата за България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Художник и писател на свободна практика, Анелия Тончева вече от 15 години живее в САЩ, но връзката й с родината не е прекъсвала нито за миг. В началото преподава в българското училище в Бостън, показвайки на децата как да правят мартеници или да боядисват великденски яйца, но с времето се превръща в активен член на българската общност в града и желанието й да представи по-задълбочено българските традиции и фолклор става все по-силно. Така се появява първият й роман „Мистичната Емона”, необичайна любовна история между самодива и американски художник, чието действие е разположено в село Емона на българското Черноморие. Романът излезе на книжния пазар в САЩ и Великобритания миналата година и е написан в съавторство с Ребека Картър, писател и редактор от Ню Хемпшир, под общия артистичен псевдоним Ронеса Авеела.

Това име виждаме отпечатано на корицата и на новата им книга „Любов, светлина, ритуали“,  която беше публикувана в САЩ в края на месец май. Новият том, обаче, не е в художествения жанр, а е посветен изцяло на българските традиции и обичаи с тяхната символика и произход, представени чрез текст и илюстрации. След всеки раздел има и малък тест за читателите, тъй като идеята на авторите е не само да опишат ритуалите, но и да ги направят интересни и разбираеми за всички възрасти.

Познато ли е българското културно наследство отвъд океана, как българите в Бостън се опитват да запазят живи нашите традиции и защо Анелия е отново в България? Чуйте интервюто с нея в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени