Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за хранително отравяне на деца в две детски градини в Поморие

Снимка: БГНЕС
Две детски градини в Поморие са подложени на проверка заради съмнения за хранително отравяне на деца. Затворена е кухнята-майка, която снабдява детските заведения.

Над 30 деца от две детски градини са се почувствали зле и са потърсили лекарска помощ през последното денонощие, но нито едно не е хоспитализирано. Родителите се съмняват, че причината е в храната, която са яли през деня. Директорът на целодневна детска градина "Веселушко" Екатерина Петрова каза:

Имаше десетина деца, които повръщаха вчера, но все още няма диагноза уточнена - вирус ли е, какво е.
..

Кухнята майка приготвя храна за 350 деца. Тя ще остане затворена до излизането на резултатите от изследванията, обяви директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев:

Взети са проби. От три дена назад кухните майки са длъжни да пазят проби от менюто. Тези проби са взети и са изпратени спешно в лабораторията ни в Сливен. В перфектно състояние е кухнята, посудата, но въпреки всичко сме взели и проби от контактните повърхности.

Кметът на Поморие Иван Алексиев определи информацията за хранително отравяне като спекулация. Той също е разпоредил проверки:

Доставчикът също ни е предоставил документи и фактури - кога е закупена стоката, откъде, всичко е прясно. Няма деца с диагноза от медицинско лице - лекар, че има хранително натравяне. Моите деца ходят в същата детска градина и са обядвали абсолютно същото.


Най-късно във вторник се очаква да излязат резултатите от всички взети проби.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна