Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Русия трябва да се възприема като част от Западната цивилизация

Снимка: БГНЕС


Целият 20-и век дава отговор на въпроса дали световната общност може без Русия и дали Русия може без световната общност.

Независимо в какъв вид се е явявала Русия – дали Руска империя, Съветска Русия, Съветски съюз, Руска федерация,  но Европа, а бих казала и светът, никога не са могли да съществуват без нея.


Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ историкът проф. Искра Баева, която припомни историческата роля на Русия за спечелването на Първата и Втората световна война, както и ключовата ѝ позиция в Студената война. Според нея, това че политически елити в САЩ и Европа виждат страната като „големия враг“ води до „цялостно отслабване на това което ние наричаме „европейска цивилизация“, което наричаме Запад“.

Разбира се, Русия не може да бъде встрани от този конфликт. Тя също дава много жертви, много губи от този конфликт. Нормално е да си зададем въпроса кой печели в такъв случай.

Санкциите спрямо Русия са болезнени за всички, може би най-малко за САЩ, коментира Баева. На срещата на Г-7 ситуацията в Крим е била бегло спомената, което говори, че въпросът е остава на все по-заден план.

Нещата, които стават в Украйна са тревожни. Те бяха тревожни от самото начало, но тази тревога ни най-малко не е намаляла, а бих казала дори че се усилва с моменти, в които украинската официална позиция добива странни форми като назначението на бившия грузински президент Саакашвили за губернатор на Одеска област, което предизвика проблем дори в отношенията между Украйна и някои от най-големите и съюзници, каквато беше Грузия преди това. Саакашвили се издирва за корупция в Грузия и същевременно става губернатор. Как реагират украинските граждани на това назначение? Какво демократично има в това назначение?

Баева коментира, че Руската федерация, изправена пред тежка ситуация на задълбочаващи се санкции, се опитва да излезе от нея като залага на противоречията в ЕС. От друга гледна точка обаче и САЩ имат същата позиция спрямо ЕС.

Украинският конфликт е относително временен, а много по-дълготрайните конфликти, които съществуват в света водят дотам, че Русия трябва да се възприеме като част от Западната цивилизация, от Европейската цивилизация, коментира Баева. Другите конфликти на Европа, като цяло, САЩ и Русия с други конкуренти за световно господство, разположени главно в Азия, рано или късно ще поставят въпроса за връщане на обединението.

Баева е на мнение, че лидерите на страните от Г-7 няма да съумеят да решат глобалните проблеми по света, защото срещата до голяма степен е била обезсмислена не само от отсъствието на Русия, а и от липсата на представител на страна като Китай:

Как ще решават глобални проблеми без Китай. И не само Китай, а и много други държави. Мисля, че западът като цяло все още не е осъзнал накъде върви светът, че онзи ред, който познаваме от ХХ век, вече не може да се върне и че в решаването на световните проблеми вече трябва да участват много повече фактори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна