Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григорий Вазов: Независимостта на БНБ трябва да се запази

Григорий Вазов
Снимка: БГНЕС

Предложеният от Патриотичния фронт кандидат за управител на БНБ Григорий Вазов смята, че независимостта на централната банка и на нейния гуверньор трябва да се запази и при следващия мандат: 
Структура, в която има 22 милиарда все още неограбени в България, евро говорим, ако има зависимост или някакъв контрол върху БНБ, бъдете сигурни, апетитите към тези пари, те и сега се проявяват, и фактически това, което се случи миналата година, беше точно в този аспект - срутване на банковата система, срутване на валутния фонд и една прекрасна и различни прекрасни формули за разграбване на този ресурс. Единственият още недокоснат от престъпници и от политически сили.

Григорий Вазов коментира и въпроса за бановата тайна:

Трябва да се върви към един по-друг, по–лежерен метод на банковата тайна и то главно от гледна точка запазването на банковата тайна на самите сделки на банките и кредитните сделки , които извършат тъй като тук има една много голяма опасност. Живеем в една много агресивна среда не само в България, а и в цяла Европа и съобщаването на цифри в обществото пространство по дадени сделки и по състоянието и по обезпечението на тези сделки, биха предизвикали едни много интересни размишления. Аз говоря за обикновените бандити, които , бъдете сигурни следят  всяка една сделка, следят всяко едно състояние на всеки един нормален човек, който има нормален бизнес, който няма охрана и си набелязват обект на грабеж. Трябва да има промяна на това състояние на банковата тайна, но трябва да имаме и  някаква формула на умереност.

Той представи и основните моменти от своята концепция за БНБ:


Те са три основни въпроса, които един бъдещ управител на БНБ  трябва да реши. Това е подготви банковата система за влизане в еврозоната, или казано по друг начин за излизане и от валутния борд. Това е първата,най-важната задача тя е стратегическа, тя е дългосрочна.


Другата основна задача е подобряване на стабилността  и на надзора на банковата система. Това е един краткосрочен акцент и третият сериен акцент – това е поощряване с различни средства доколкото е възможно  на централната банка на кредитната активност на банките, за да имаме т. нар. съживяване на бизнеса.

Новият управител на БНБ ще бъде избран от депутатите чрез  явно гласуване чрез компютъризираната система на парламента. Досега от ГЕРБ официално номиниран за управител на БНБ е Димитър Радев. От Движение "България на гражданите" предложиха Бисер Манолов, но неговата кандидатура трябва да бъде одобрена от целия Реформаторски блок .



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени