Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Николов: Увеличението на цената на тока в много от индустриалните оператори ще бъде не с 2, а с около 5%

Снимка: БГНЕС

Ако от 1 юли се вдигнат цените на тока, реалното увеличение в голяма част от индустриалните оператори няма да бъде 2%, както твърдят от правителството, а около 5 на сто. Това каза в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Георги Николов и обясни защо това е така:

Във всички случаи ще има един долен праг, под който всички консуматори ще заплащат таксата "задължения към обществото" в пълен размер и едва над този праг ще имат възможност да ползват облекчението до 85%.

Според Николов увеличението ще се отрази недобре върху възможностите на индустриалците за конкурентен износ. Те са изправени пред конкуренция от пазари, където производителите не заплащат допълнителни такси, които да утежняват общата цена за електроенергия. Според него в този смисъл системата на енергетиката има един резерв, който в настоящия момент не се използва:

Това е евентуално възстановяване на облагането с такси на износа на електроенергия. Според нас е важно да се мисли и в тази посока, защото електрическата енергия се изнася за държави извън ЕС, където няма задължения за постигане на цели, свързани с въвеждането на електроенергия, която е от възобновяеми източници и опазване на климата, които всъщност са едни от елементите, утежняващи цената. Освен това, ако се замислим и погледнем цифрите по износа, дали не е по-добре да изнасяме стоки, произведени тук, в България с българска електроенергия, отколкото да изнасяме електроенергия, която ще създава добавена стойност на друго място.

Интервюто на Таня Величкова с Георги Николов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна