Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти, деца и родители обсъждат на кръгла маса речта на омразата и последствията от нея

Снимка: Радио ВИДИН

Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ организира днес експертна кръгла маса на тема „Мястото на началното образование в превенцията на речта на омразата, дискриминацията и радикализацията“.  Сред участващите са представители от Националната мрежа за децата, Асоциация „Родители“, експерти.

В дискусията участие ще вземе и Генадий Матвеев – педагогически съветник в 26-о СОУ в София.

В предаването „Преди всички“ той потвърди, че речта на омразата ескалира в прояви на насилие и дискриминация сред децата. По думите му това явление се разраства бързо.

Поведението на омраза има причина защо се случва. Може би възрастните не са толкова силен модел за възпитание на тези деца, смята експертът:

Цялата психологическа наука подсказва, че колкото деца има в класа, толкова и коридори за развитие. Ако сме наблюдателни и аз имам 22 деца, аз трябва да имам 22 папки, които определят развитието им. От време на време да отбелязвам, че това дете е направило стъпка към промяна, втора, трета стъпка. Ако ние забелязваме успешните промени, трябва да го споделяме в класа, чрез аплодисменти. Лично от нас много зависи каква задачка аз ще дам на това дете, за да получи тези аплодисменти или това усещане за успех. Без усещане за успех не може да бъде развита социално приемлива личност.

Генадий Матвеев каза още, че когато детето има силна връзка с един възрастен или семейството е подредено, то често избира правилното поведение.

Цялото интервю с Генадий Матвеев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна