Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарения на дядо Добри се изгражда храм на гара Елин Пелин

Дядо Добри
Снимка: Евелина Стоянова

Дядо Добри Добрев или светецът от Байлово, както го наричат хората, миналата година навърши 100 години. Въпреки това той все още пътува до София, където в катедралния храм "Свети Александър Невски" събира милостиня, която дарява за православните храмове.

Дядо Добри е особен човек, знаете, че дарява. Той е загадка за всички и така ще се запомни, казва кметът на Байлово Бойко Неделчев.

Дядо Добри има правото от Бога да живее 100 години. Като младеж по време на бомбардировките беше прислужник в министерство. Имал е 4 деца, живял е със съпругата и майка си - вдовица от Балканската война. Изоставил ги е и се е отдал на Бога, разказва Никола Кайджиев.

Учителката Марина Боева допълва, че уважават столетника заради добрата душа, благотворителността, която прави и неговото трудолюбие.

Мъдростта, която е запомнила от него е: Да вярваме в Бога, в доброто, в добрите хора и да правим добрини, защото човек се запомня с добрите дела.

С дарения, събрани от дядо Добри, в момента се прави храм-паметник на гара Елин Пелин. За построяването му е събрал 12 хиляди лева.

Още за 100-годишния дядо Добри от Байлово - най-големият дарител на православната църква, можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна