Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка намали със 100 базисни пункта основната лихва в страната до 11,5%

След края на днешно редовно заседание Централната банка на Русия намали основните си лихвени проценти за четвърти път през настоящата година в отговор на понижените инфлационни рискове и с оглед на влошаващата се руска икономика.

Централната банка намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 11,5%, отбелязвайки, че растежът на потребителските цени продължава да се забавя на фона на по-слабо вътрешно потребление и с оглед поскъпване на руската рубла през периода февруари - май.

Банката остава в готовност да продължи да намалява лихвените равнища, ако потребителските цени се понижават в съответствие с прогнозите, но потенциалът за по-нататъшно разхлабване на паричната политика ще бъде ограничен с оглед на инфлационните рискове през следващите няколко месеца, посочи РЦБ.

Руската централна банка прогнозира забавяне на инфлацията в страната под 7% до юли 2016-а година, като според нея наложеното преди месеци ембарго върху хранителните стоки, които се внасят от ЕС, вече не оказва съществено влияние върху инфлацията.

РЦБ обаче отбеляза за наличието на рискове за сериозно охлаждане на руската икономика и прогнозира свиване на БВП на страната с 3,2% през 2015-а година. Бъдещата икономическа ситуация ще зависи от динамиката на енергийните цени и от способността на руската икономика да се адаптира към външните шокове, се казва в изявлението на централната банка.

Въпреки днешното понижение на основните лихви, руската рубла отбеляза известно поскъпване спрямо американския долар, тъй като участниците на финансовите пазари не бяха изненадани от това решение на централната банка. Сега руската валута се търгува около 54,96 рубли за един долар, след като по-рано през деня тя беше на ниво от 56,75 рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна