Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС е подала електронно подписано заявление, съобщиха от фракцията на Делян Пеевски

Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 27 октомври

ЦИК
Снимка: БГНЕС

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27-и октомври. Приемът им ще бъде всеки работен ден от 9.30 до 17 часа, като крайният срок е 11-и септември. Тогава ще стане ясно и кои са политическите формации, които се включват в надпреварата за гласовете на избирателите на шестия поред предсрочен парламентарен вот от 2021-а година досега.

Заявлението за регистрация на партия се подписва от лицето или лицата, които я представляват според актуалната й съдебна регистрация или от изрично упълномощено от тях лице. 

Посочват се пълното или съкратено наименование на партията според съдебната й регистрация и наименованието й, заявено за изписване в бюлетината. 

Представя се удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 27-и август - датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите; образец от подписа на представляващ партията и образец от печата й, както и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията. 

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят и депозит от 2500 лева. 

В отговор на въпрос във връзка със ситуацията с двете крила на ДПС и кое от тях ще може да се регистрира за изборите, заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева беше категорична, че Комисията не може да коментира вътрешно-партийни въпроси.

Делян Пеевски

"ДПС - ново начало" вече е факт. 

Това се казва в прессъобщение, изпратено до БНР от имейл адрес, използван от фракцията в ДПС на Делян Пеевски. 

В писмото се твърди, че 5 минути след полунощ е подадено електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна