Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симон Милков: Хората в кв. "Орландовци" няма да спрат да протестират, докато не видят, че има промяна

Снимка: БГНЕС

Ситуацията в "Орландовци“ в момента е спокойна. Полицията си е свършила добре работата, защото, ако не е била тя в квартала пораженията са щели да бъдат в по-големи размери.

Ще има протестни действия. Хората няма да спрат, докато не видят, че има промяна
. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ един от жителите на кв. "Орландовци" и протестиращ пред парламента в София - Симон Милков във връзка с напрежението в квартала, довело до сблъсъци между българи и роми:

Имаше опити да ми бъде вменена вина и да понеса отговорността за случилото се в понеделник вечерта. Не се считам за виновен. Хората, които искаме справедливост и видеоконтрол, хората, които искаме ромите да бъдат образовани и да спазват закона, отидохме пред парламента, за да избегнем конфликти. Искаме мирно решаване на този проблем, който тлее с години.

Група хора използва нагнетеното напрежение с користни цели, смята Милков:

Тяхната цел е да издевателстват върху ромския етнос. Една група от около 35-40 човека бяха разделени и пръснати в тълпата от хора – сред близките и приятелите на момчетата, които бяха пострадали. Никой от хората, които се бяха събрали там в 18.00 часа, пред читалището, не искаха да влизат в сблъсъци с ромите. Аз бях там и съм сигурен, че много от хората биха го потвърдили.

Според него хората, които търсят конфликт отиват на такива места като "Орландовци“ не защото някой им е платил, а защото търсят конфликт:

Те отиват там, защото уж са националисти, патриоти и носят България в сърцето си, а ромите, по един или друг начин, тежат на страната ни. Вярно е, че ромите, които са отраснали в "Орландовци“ не създават проблеми, а те идват от новодошлите.

Многократно са подавани сигнали до кмета и правоохранителните органи, но досега никога не се е стигало до консенсус, обясни още Милков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна