Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Хайтов: България е изпълнила всички технически критерии за влизане в Шенген

Според него исканията на протестиращите служители в МВР са справедливи, но стачните действия - прибързани

Снимка: Жоро Александров

България е изпълнила всички технически критерии за влизане в Шенгенското пространство и е въпрос на политическо решение да бъде приета. Страната ни е получила покана да се включи в проект за борба с финансовите и данъчните измами в Европейския съюз. Исканията на протестиращите служители в МВР са справедливи, но стачните действия - прибързани:


Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, който беше на визита в Брюксел.

От трибуната на парламента на Бенелюкс казах, че, за да могат те да заседават в една спокойна атмосфера, сме допринесли и ние, защото и в момента десетки български полицаи охраняват границата с Турция и не допускат нелегални имигранти да навлизат на територията на Европейския съюз.

Другата важна среща беше с генералния секретар на Бенелюкс Ян ван Лаарховен. Получихме предложение България да се включи в проект, който цели да засече всякакъв вид финансови и данъчни измами на територията на ЕС. Това по никакъв начин не натоварва страната ни с финансови средства. 

Според него вицепремиерът Томислав Дончев ще приветства идеята, защото българското правителство се опитва да запуши всички пробойни, свързани с контрабандата. Необходимо е да има финансова дисциплина. 

Хайтов определи исканията на протестиращите служители в МВР като справедливи, но охарактеризира стачните действия като прибързани:

Необходимо беше да бъдат проведени още кръгове от преговори. Това, което имах възможността да чуя от председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР, е, че ще потърсят диалог с парламентарните групи. Аз днес ще отида на тази символична палатка, за да оставя своите координати и да им кажа, че съм на разположение. Да се помъчим всички да бъдат преустановени стачните действия и да започне частично удовлетворяване на исканията, доколкото е възможно. Всичко е въпрос на бюджет. 

Явор Хайтов посочи, че само за обезщетения при напускане на служителите МВР дължи 18 милиона лева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна