Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жеко Кьосев: Футболните агитки са огледало на обществото и негова рожба

Снимка: БГНЕС

Футболните агитки са огледало на обществото и негова рожба. Голяма част от тях имат много силно изразена гражданска позиция и затова е лесно да бъдат манипулирани. Сред футболните фенове има много достойни и доблестни хора. Те учат, работят, имат собствен бизнес и налаганото клише за тях е неправилно. Има насилие сред тях, но къде в България няма насилие?

Това коментира в предаването "Хоризонт до обед“ преподавателят по социология в ЮЗУ "Неофит Рилски“ доц. Жеко Кьосев и обясни, че с младите хора трябва да се работи: 

Вместо да си открием кривините, ние бягаме от това нещо и чупим "социалното огледало". Футболните агитки са един отдушник на всичко, което се случва в българското общество. Чупят се 500 седалки на даден стадион от футболни фенове и цялото общество се занимава с този проблем, а на пътя всеки ден умират много хора. Ние за това нещо мълчим и не го анализираме. Трябва да се работи с младите хора. Те не са лоши. Голяма част от футболните фенове имат много силно изразена гражданска позиция и затова е лесно да бъдат манипулирани.

Според докторанта в катедра "Социология“ в ЮЗУ Петко Петков необходимо е да се прави ясно разграничение между хората вътре в агитката:

Има негативни емоции на стадионите сред феновете, но преобладават повече положителните емоции и те не трябва да се принизяват до нивото на групата от обезверени хора, които правят антисоциални неща. В агитката един индивид, който е потъпкван и мачкан, получава упора и сигурност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени