Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията опроверга информацията за опит за щурмуване на ромския квартал в Гърмен

Петима от задържаните за безредиците в "Орландовци" остават в ареста

МВР отрече да има напрежение между българи и роми в Нови хан

| обновено на 16.06.15 в 15:05
Снимка: БГНЕС


В ареста остават петима от задържаните снощи в столичния квартал "Орландовци".

Полицията задържа десетки протестиращи в "Орландовци", след като част от хората на площада се опитаха да преминат през полицейския кордон и отново да стигнат до ромската махала. Малко по-късно се оказа, че в квартала има и провокатори, основно футболни агитки. На част от задържаните снощи са издадени предупредителни протоколи, а на други са съставени актове. Местните жители отново се оплакаха от ромската престъпност. Често работници по строителни обекти в квартала също извършвали кражби.

Явно от покрива са видели там бакърени съдове и една нощ, това е в 3.00 часа, кучетата лаят, събуждаме се, с чувалите всичко измъкнаха. 

Полицията ще вземе мерки и тази вечер, за да не допусне ескалация на напрежението в "Орландовци", заяви директорът на СДВР Младен Маринов:
Снощи бяха задържани и установени общо 34 човека, част от тях преди началото на мероприятието, тъй като полицата разполага с така наречените "филтровъчни пунктове", където лица със съмнително поведение, с предмети, които биха били опасни за множество хора се проверяват и се установяват. 14 такива лица бяха установени без документи за самоличност, трима, които управляваха автомобили без свидетелство за правоуправление, естествено на тях им бяха съставени актове за установяване на административно нарушение. 20 лица бяха задържани точно за неизпълнение на полицейско разпореждане. Хората, които арестувахме са ни познати не само от футболните мачове, а по принцип като профил на лица, които при такива случаи търсят начини да създадат конфликт.

По-рано днес МВР опроверга информацията, че екипи са изпратени, за да овладеят напрежението между роми и българи в близкото до София село Нови хан. От МВР уточняват, че жители на селото са задържали двама мъже до гара Елин Пелин, които са отведени в полицейското управление. Там ще се установи дали те са участвали в кражби в района.

Опровергана беше и информацията, че през нощта е имало опит за щурмуване на ромския квартал "Кремиковци" в благоевградското селище Гърмен. Там от 25 дни има полиция и жандармерия след масовия бой между роми и други жители на общината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна