Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава дали да остави в ареста задържаните за безредиците в "Орландовци"

| обновено на 16.06.15 в 10:09
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд (СРС) ще решава да остави ли за постоянно в ареста четиримата задържани заради сблъсъците между българи и роми в столичния квартал "Орландовци" в събота вечерта. Те са обвинени в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Пред Софийския районен съд днес ще застанат двама братя - 19-годишният Жони и 22-годишният Асен Коцеви. По-малкият брат има стара присъда за кражба и грабеж като непълнолетен. Те бяха първите разпознати по кадри и свидетелски разкази като участвали в мелето в парка "Орландовци", отключено от спор за силна музика. След тях в ареста бяха прибрани 25-годишният Георги Коцев и 17-годишният Даниел Колев. На Даниел е била направена психиатрична експертиза, за да се установи осъзнава ли действията си, което е важно за преценката - може ли и за него да се иска постоянен арест, както за останалите трима пълнолетни задържани.

Проверява се дали четиримата имат отношение и към продължението на конфликта в неделя срещу понеделник, казаха от прокуратурата, откъде оставиха отворен списъка на потенциалните обвиняеми заради продължаващите процесуално-следствени действия и заради нестихващото напрежение в "Орландовци".

На този етап на въпроса за евентуална външна интервенция в поредния етнически сблъсък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговаря отрицателно: 

Всичко онова, което е предмет на разследването, ще бъде проверено - какви са мотивите, какви са целите на деянието, дали се цели причиняване на телесни повреди на конкретни лица, дали тези деяния са свързани с хулигански или с лични мотиви. Няма данни - нито за политически партии, нито за фенклубове, не става въпрос за футболни хулигани, поне такива данни по делото няма. 

Жителите на квартала организират тази вечер пореден протест срещу ромската престъпност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна