Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Колев: Важно е да се регламентират интересите на футболните привърженици

Васил Колев
Снимка: БГНЕС

Тръст "Синя България" организира днес кръгла маса на тема "Привържениците в управлението и собствеността на футболните клубове". Това, което днес ще се опитаме да направим, е да предприемем първите стъпки за това интересите на привържениците на футбола да бъдат регламентирани в бъдещия Закон за спорта, каза в предаването "Преди всички" председателят на Тръст "Синя България" Васил Колев:

Първата тенденция, която трябва да имаме предвид, е, че футболните привърженици са приемани за едни акционери по презумпция във футболните клубове почти навсякъде в света. Като се започне от Германия, където държавата изисква футболните клубове да бъдат собственост на поне 50% плюс един глас на привържениците. Същият модел е валиден и в Швеция. В държави като Англия, където има подобна култура като тази в България – футболните клубове са акционерни дружества, но са отговорни към привържениците, като ги включват в различни органи за взимане на решения. Сега това ще се превърне в държавен проект.

Според Васил Колев ролята на привържениците навсякъде в Европа става все по-сериозна и започва да се регулира от държавните институции.

Той коментира и ситуацията със спортните бази:

Освен собственост на държавата и на клубовете те са и социална придобивка, т.е. стадионът е един вид е собственост и на привържениците на дадения отбор. Той е нещо като техен втори дом. Има значение дали стадионът ще бъде развалина, дали ще създава комфортни условия, дали някой ще спекулира с него, като го използва, залага, продава. Има много процеси, които е важно да бъдат регулирани по някакъв начин.

Цялото интервю с Васил Колев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!