Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волен Сидеров:

Доходите на собствениците на медии, социологически и ПР-агенции трябват да бъдат публични

Валери Найденов: Погрешно е да се предявяват същите изисквания към частния сектор, каквито има към държавния

От партия "Атака“ предлагат собствениците на медии, социологически агенции, ПР-агенции и продуцентски къщи да бъдат задължени със закон да публикуват доходите си пред Сметната палата, както всички останали публични лица.

Тези категории са не само формират общественото мнение, но те дори са по-влиятелни от редица политици. От водещи, редактори и шефове на предавания зависи дали дадено изказване на политик ще бъде излъчено. Много пъти сме подозирали в тяхното поведение не само пристрастност, а и интерес. Социологическите агенции мощно могат да влияят върху формирането на общественото мнение и да отклонят гласове. Всички собственици на такива агенции трябва да бъдат осветлени като доходи и имущество. Това коментира пред "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ лидерът на партия "Атака“ Волен Сидеров и допълни:

Проучвал съм, че водещи в дадени телевизии получават понякога 4-5 пъти повече от заплатите на депутатите, но доходите им остават тайна. Питал съм ги защо не кажат какви са доходите им, а те отговарят, че те са служители в частна фирма. Да, те са в частна фирма, но те са публична медия, която влияе на хората. Добре е да се види дали доходите и имуществото на даден социолог, преди и след кампания, не са му се увеличили.

Според него може да се създаде регистър, в който да бъдат регистрирани собствениците на информационните интернет сайтове: СЕМ би трябвало да регулира тяхната дейност, защото той се нарича Съвет за електронни медии. СЕМ следи само телевизии и радиа, а сайтовете остават извън регулацията, а те в днешно време са сериозен фактор на влияние.

При сегашните търговски закони не е възможно да се разберат реалните собственици на големите медии, каза журналистът Валери Найденов:

В България всички сериозни икономически играчи са в офшорни зони. Аз нямам нищо против да лъснат тези доходи, включително и на банкерите, въпреки че е дълбоко погрешно е да се предявяват към частния сектор същите претенции, каквито има към държавния сектор. Частният сектор не дължи чак толкова обяснения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна