Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма замърсяване на въздуха след разлива на гориво край "Долно Езерово" и Братово

| обновено на 18.06.15 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Няма замърсяване на въздуха в населените места до големия разлив на гориво край бургаския квартал "Долно Езерово" и село Братово, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, като цитира резултатите от взетите проби. Установено е мястото на пробива на продуктопровода, който се намира на метър и половина под земята. 

До края на деня Министерството на околната среда и водите ще уточни размера на санкцията, която ще бъде наложена на „Лукойл Нефтохим Бургас“ за големия разлив. Община Бургас също ще предяви претенции за нанесените щети. Повече от 20 часа продължава източването на гориво в района на аварията, където работят шест цистерни. 
От разлива най-засегната е буферната зона и западната част на езерото Вая, обясни министър Василева:

Дясната страна на пътя е най-засегнатата площ, където има превишаване на нормите. В лявата страна е засегната буферната зона, тръстиковите масиви покрай езерото "Вая", взета е и проба от вътрешността на езерото, там няма показания за замърсяване.

Отрицателни са пробите, взети от сушата, почвата и водата около екозоната до бургаското село Братово,  каза по-рано и кметът на Бургас Димитър Николов: 

Има, според мен, около един сантиметър бензин още на повърхността на блатистата местност. Лошото е, че в момента тук вали дъжд, температурите паднаха  около 20-22 градуса, което забавя скоростта на изпарение на бензина. Така че ще изискаме допълнително, чакам дори РИОСВ да каже, много по-голямо количество абсорбент. Започна освен източване и по механичен способ почистване на територията. По авариралата тръба в момента се подава само вода и вече са сериозни съмненията за криминална намеса.


Жители на село Братово казаха обаче, че се усеща миризма на бензин.

Има разлив на гориво. Колко точно сега се е изляло, никой не може да каже, нямаме информация за това, но усетихме остра миризма на бензин.

Притеснява ме много. Няма въздух. Много мирише.

До пълното разчистване затворен ще остане пътят Братово  Долно Eзерово. Не може да се определи колко декара площ е обхванал разливът. Образувало се е блато с маслиненозелен цвят. Изградени са заграждения, които спират изтичането на горивото към езерото Вая, което е защитена територия.

Докато не разкопаем, за да огледаме тръбопровода, е трудно да се каже каква е причината за аварията, заяви председателят на Управителния съвет на "Лукойл-Нефтохим" Сергей Андронов:

Ние разглеждаме версията за кражба като най-вероятна, но по-точно ще разберем след като разкопаем мястото, където е пробит тръбопроводът. Това ще стане до края на днешния ден.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!