Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селскостопанската авиация е на път да бъде унищожена

Снимка: БГНЕС

Селскостопанската авиация е на път да бъде унищожена заради крайно рестриктивните разпоредби в Закона за растителната защита, това алармират от Асоциацията на селскостопанските авиационни оператори.
 

22 са фирмите у нас,сертифицирани като селскостопански авиационни оператори. Доскоро те са покривали около 4 млн. и 500 хил. декара земеделски площи. След приемането на новия Закон за растителната защита през юли миналата година с 90 процента е намаляла работата, споделят собственици на фирми от цялата страна. 

В Закона пръскането от въздуха е забранено, като използването на авиация се допуска само в няколко извънредни случая – при силно наклонени терени, при овлажнени почви или при масово нашествие на вредители. Начинът за получаване на разрешително за селскостопанска авиация е бюрократичен и тромав, и повечето земеделски производители се отказват. Според тях има и нелоялна конкуренция.

Пилотите смятат, че Законът има нужда от промяна и ако не се вземат спешни мерки, ще има сериозни последици.

От Министерство на земеделието отказват коментар, дали са възможни, както и дали са нужни нормативни промени, които да решат проблемите на бранша.

Репортажа на Маргарита Иванова можете да чуете от прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна