Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 хиляди лева е глобата за "Лукойл Нетфохим" заради разлива в Бургас

Най-високата санкция в размер на 100 хиляди лева наложи Министерство на околната среда и водите на "Лукойл Нефтохим Бургас" за големия разлив на гориво край бургаския квартал "Долно Езерово". Приключи акцията по разчистването на замърсения терен. Пътят Братово - Долно Езерово вече е отворен за движение на автомобили.

2,5 декара  е засегнатата от разлива на бензин площ, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков е подал сигнал до Окръжната прокуратура за инцидента. Той заяви, че все още не е ясно какво количество гориво е източено от замърсения терен:
Към момента сме започнали изтегляне на това оборудване, което изтегляше горивото, което беше над водата, тъй като наличието на такова вече не се констатира. Добрата новина, че няма как да стигне този разлив до морето, съответно до питейни водоизточници. Усеща се миризмата на бензин, но границите са такива, по информация на специалисти, че не са опасни за здравето и живота на хората.

Криминален пробив при опит за кражба на гориво е най-вероятната версия за аварията, заяви председателят на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим - Бургас" Сергей Андронов.
Близо денонощие продължи работата по източването на горивото и разчистването на засегнатата от разлива територия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени