Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Николова: Няма опасност фармацевтичните компании да приватизират задлъжнелите болници

По-скоро ще се стигне до изкупуване на кабинетите от страна на лекари

Снимка: БОРКОР

Няма опасност болниците "да потънат" във фармацевтичните компании и терените им да бъдат приватизирани, защото в закона е предвидена изключително и само касова приватизация. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Елеонора Николова и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като "БОРКОР". Според нея българското общество е в посттравматичен шок след т.нар. "приватизация". Тя обясни, че законът дава възможности изключително лекари, които работят в лечебните заведения, да се сдружат и да участват в приватизацията им:

По-скоро мисля, че ще се стигне до изкупуване на кабинетите от страна на джипитата и на лекарите, които извършват доболнично лечение и които сега са наематели на определени помещения в болниците. Вероятно те ще се възползват от тази процедура, а болниците биха получили само свежи пари.

В Закона е изрично упоменато, че средствата, които постъпят от такава приватизация, се преразпределят за здравни политики, поясни Николова. Има и "предпазни клаузи" – решението за приватизация на активи на общинските болници се взема от Общинския съвет, а на тези, които са държавни или 100% държавни и общински – от МС, обясни Николова, която е юрист.

Да изчистим най-важното съмнение, което веднага се породи в обществото – че фармацевтичните компании, към които болниците са задлъжнели неимоверно, ще ги изкупят много лесно, ще ги вземат като "вкусна хапка". Текстовете, които чета, не сочат за такова желание.

Частните болници, макар и да договарят по-малки количества лекарства, се отнасят изключително отговорно към цената, на която ги купуват, за разлика от държавните, констатира и.д. директорът на БОРКОР. Внесено е предложение министърът на здравеопазването да стане централен орган за възлагане на тези поръчки, допълни тя. 

Ако има централизирана борса за лекарства с наддаване между всички участници, предварителните разчети сочат, че за 6 месеца могат да се спестят около 20 000 000 лв. от доставките на лекарства на неизгодни цени за лечебните заведения, посочи Николова.

От Националното бюро за предотвратяване на корупцията ще проверяват имуществата и конфликта на интереси при лица по високите етажи на властта. Очаква се инспекторите, освен проверка на декларациите, да извършват и реална преценка на начина им на живот, коментира  Николова. Когато има разминаване, ще започва цялостна проверка, включително с участието на специализираното звено на прокуратурата, каза тя.

Интервюто на Таня Милушева с Елеонора Николова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна