Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Гърмен настояват да се разрушат незаконните ромски постройки

Снимка: БГНЕС

Валери Асенов, представител на ромите от квартал Кремиковци в Гърмен, каза, че кметицата им е обещала да узакони къщите, в които сега живеят. 

Имайте предвид, че има хора, които живеят там над сто години! Имахме среща с министърката на вътрешните работи, тя е казала, че трябва да имаме среща с кметицата, кметицата обаче все отказва, нещо има... Досега нямахме спор, работим по нивите на българите, имаше един младежки сблъсък. Въпросът е за земите. Обръщам се към нашата кметица – какво я спира да не допусне да си купим местата?

Иван Байрактаров, представител на инициативния комитет в Гърмен, каза, че той и съседите му не смятат, че диалогът с ромите ще бъде възстановен.

Там има 124 незаконни постройки, няма какво да се разговаря с тях, трябва да се действа процедурно! Първите две семейства, населени тук, са от някъде 1986-86 година. Наистина, живеехме много добре, като подавахме жалби в полицията, оттам ни казваха, че не могат да образуват дознание за дребни кражби. Какво да ви кажа, чашата преля, като тръгнаха с брадвите срещу нас! Имаме претенции към земята, има граждани от село Марчево с нотариални актове за собственост. Има партия, която най-вероятно на тях им дава информация какво да правят. Ние не искаме да се върши нищо незаконно! Ние против ромите нямаме нищо. В нашето село има роми, купили са си къщите, работят, плащат данъци. Няма да отидем на среща в понеделник, искаме да се спази законът!

Разговора на Надежда Цекулова с Валери Асенов и Иван Байрактаров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна