Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът "Сервантес" отбелязва Деня на испанския език

| обновено на 20.06.15 в 16:21

С разнообразни събития Институтът "Сервантес" отбелязва Деня на испанския език. Идеята за Деня на испанския език, се ражда през 2009-та година, за да се отбележи важността на испанския, като един общ международен език. Испанският е най-разпространения романски език, който вече се говори от близо 550 милиона души. Той е вторият по разпространение, след китайския, и третият най-говорим език в света, след английския и китайския. Всички институти "Сервантес" по света, които са над 80, отварят вратите си днес и организират интересни и забавни прояви за всички, които обичат испанския език и култура. Открита сцена, музика, забавления за децата, щандове с испанска и латиноамериканска кухня, аромат на паеля и сладкиши посрещат всички, които обичат испанския език и култура.

Директорът на Испанския институтза България Хавиер Одриосола не скри вълнението си в деня, когато светът чества Деня на испанския език и се похвали, че в момента в България близо 20 000 българи участ испански:

Искаме да има много връзки на приятелство. Нека се радват на нашата музика, храна и култура, които организираме днес,
каза Хавиер Одриосола и изтъкна, че испанският език преживява исторически момент. 


Ние подкрепяме университетите, за да имат добри преподаватели. Освен това организираме обучение на учителите по испански в средните училища и богата културна програма, за да знаят хората, че зад всеки език има една богата култура.

През далечната 1934-та година у нас идва първата преподавателка по испански от Министерството на културата в Испания, за да преподава испански в Алма Матер.

Наситената програма продължава до 20.00 часа с концерти, куклен театър, безплатни примерни курсове по испански за възрастни, а за любителите на езика има стена, на която всеки може да запише любимата си дума, на открито пред сградата на Културния езиков център на ул. "Света София" 3.

Заради честването, бе въвеждена промени в движението, като от 9 до 16 часа бе забранен престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства на ул."Света София", между "Лавеле" и площад "Света Неделя".

За предаването "Събота 150“ по "Хоризонт“ директорът на Институт "Сервантес" в София Хавиер Одриосола сподели, че на този ден цялата мрежа от институти "Сервантес“ по света подчертава важността на езика:

Искаме на този празник да дойдат много хора, независимо дали говорят или не испански език. Има много важна общност от испаноговорящи хора в България, които се занимават с испанския език в университетите и в училищата на България. Всички те са поканени днес..

В 73 световни столици се провежда инициативата „ден на испанския език“. В София проявата ще продължи до вечерта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна