Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трендафил Величков от АБВ: "Изборният туризъм" е епидемия и технология на гласуването в България


"Изборният туризъм“ е една от „язвите“ на изборния процес в България. Това е "епидемия“ и "технология“ на провеждане на избори от години. Ако не се реши въпросът с незаконните регистрации и мъртвите души в избирателните списъци, няма как да се съхрани доверието на гражданите в политиката. Всички в управлението трябва да направят така, че законът да се спазва.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ областният управител на Пазарджик от АБВ Трендафил Величков по повод промените в Закона за гражданската регистрация с цел прекратяване на "изборния туризъм“.

Според него проблемът е комплексен и технологията се е утвърдила и при левите, и при десните партии в последните 25 години:  Ние ще изчистим тези хора, наречени "изборни туристи“, но трябва да погледнем и към изборните списъци, където проблемът не е по-малък.

Една от моите първи инициативи като областен управител беше установяването на незаконни постройки и регистрации. В едно от селата до Пазарджик – Алеко Константиново - от 1500 е станало 3000 души. Не сме от областите първенци в това отношение, но и при нас го има този синдром. Ще направим всичко възможно да го изкореним.

С промените в Закона за гражданската регистрация не се решават проблемите, свързани с изборите, заяви депутатът от ДПС Янко Янков. Според него и сега има достатъчно добре разписана нормативна база: И в момента е ясно записано колко човека трябва да живеят на един адрес.

Той беше категоричен, че ДПС никога и по никакъв начин не е използвало инструмента на изборния туризъм , но съм съгласен, че с този инструмент по нашето Черноморие беше подменян вотът.

Петър Славов от Реформаторския блок репликира Янков, припомняйки, че преди години са правени много усилия с цел да бъде убедено ДПС, за да се заложи в законодателството т.нар. "уседналост": Този „изборен туризъм“, който тогава наблюдавахме, с преселници от Турция, които се връщаха с автобуси и обръщаха вота на големи областни градове в Южна България, трябва да се спре. Тук мисля, че не сте съвсем прав. Моля да бъдете коректен в оценките, които давате, и всеки да си носи отговорността за миналото и за позициите, зад които е стоял!

Янков отвърна, че ДПС подкрепят законопроекта на РБ, защото той е по-качествен и защото от партията не искат да бъдат упреквани, че са „за“ незаконните предизборни практики.

Филип Попов от БСП се съгласи с твърдението на колегата си от ДПС, че в българското законодателство съществуват текстовете, които би трябвало да предотвратяват и сега „изборния туризъм“, и обясни: Член 90 ясно казва колко хора могат да живея на един адрес. Лошото е, че той не се спазва. И затова сега в несъществуващи постройки или в съвсем малки къщи се регистрират по 20-30 души с цел да гласуват за съответния кмет. Не може по този начин да се подменя вотът в населените места от външни лица.

Славов репликира и Попов за изборния законопроект на БСП, който, според него, не е цялостен и от левицата гледат на него единствено през призмата на изборния интерес. Защо, променяйки Закона за гражданската регистрация, да не помислим за проблемите от последните месеци, които тормозят обществото – незаконните регистрации на цели групи в определени райони и след това тормозят местното население. Този компонент при Вас го няма, а ние сме го предложили. Защо не помислим и за това, на което ни обърнаха вниманието депутатите от ПФ, че по действащия закон, не в негово нарушение, на адреси в големите хотели в курортите се регистрират десетки и стотици хора, които също могат да променят местния вот? Това са все неща, които сме внесли, и които се надяваме да бъдат подкрепени, и да решат проблема цялостно, а не да се гледа на парче - партийно.

Съдилищата в България ще бъдат залети от жалби, ако се оспорят адресните регистрации преди избори. Тогава ще се окаже, че над милион български граждани ще бъдат лишени от правото на глас, коментира още Янков от ДПС. Според Славов от РБ обаче, няма опасност някой да остане без адресна регистрация за изборите наесен.

Интервютата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна