Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъда за хейтърски коментари. Как едно решение на ЕСПЧ се приема от онлайн обществото у нас

Вече официално и в България медиите носят отговорност за форумите си. Това става след едно решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, след като новинарски съд в Естония беше осъден за това, че не е премахнал обидни коментари под своя статия, които са съдържали език на омразата.

Практиката на ЕСПЧ е задължителна и за българските съдилища. Тя се прилага ежедневно и е обвързваща. Ако скоро има сходен случай, в който имаме засегната страна от такива коментари, съдържащи в себе си език на омразата, съвсем нормално е засегнатото лице да се позове на това решение и да поиска санкции за доставчика на информационната услуга.
Това каза в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Емил Георгиев, юрист и експерт по информационни технологии и интелектуална собственост.

Той посочи, че финансовата санкция за естонския сайт е била символична – 320 евро, но тя има по-скоро символен характер:

В днешния свят на информационното общество, където комуникациите са изключително лесни, а информацията е бързо достъпна, следва да има някакъв коректив. Че пълната слободия така, както не е възможна в живота извън интернет, не е и възможна в живота в интернет. Ако някой реши да се възползва от възможността да обиди другиго, трябва да бъде винаги готов да си понесе последствията.


Темата е важна за България, защото онлайн средата е пълна с хейтърски коментари, има демонстрация на ниска култура на изразяване на критика и в същото време на висок праг на търпимост спрямо езика на омразата и слово, съдържащо дискриминация
, смята Николета Даскалова, координатор във Фондация "Медийна демокрация".

Тя изрази съмнение, че ситуацията в България ще се промени бързо, защото средата не го позволява.

Досега аз не съм срещнала никакви коментари на читатели, изразяващи своето мнение в новинарски сайтове, които да изразяват някаква солидарност с медиите или да призовават за една по-висока степен за съобразяване с това какво се публикува или не. Напротив, водещата реакция е в посока на това, че самите коментиращи ще се възползват от това решение и ще започнат да съдят медиите,
сподели наблюденията си Николета Даскалова.

Според нея притеснителното не е дали повече или по-малко закачливи закани ще се реализират от страна на масовите читатели, а дали ще се създаде възможност за хора с власт да упражняват натиск върху медиите, да ги съдят и да искат обезщетение.

Хейтърите в България ще продължават да си живеят свободно и с чувство на безнаказаност
, смята още Даскалова.

Гледните точки по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна