Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: Обикновените потребители се товарят два пъти с таксата "задължение на обществото"

Снимка: БГНЕС

Моделът на Комисията за водно и енергийно регулиране е балансиран по отношение на бизнес интересите и лобитата. Битовият потребител ще бъде ощетен с над 75 млн. лева в полза на разпределителните дружества и с около 600 млн. лева, които ще отидат в касата на НЕК. Обикновените потребители се товарят два пъти с таксата "задължение към обществото". Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" енергийният експерт Еленко Божков и бивш член на бившата Държавна комисия за водно и енергийно регулиране:

Търсят се възможности за удовлетворяване на корпоративните интереси на двете "американски" централи, разпределителните дружества, топлофикационните и заводските централи, и на ВЕИ-тата. Тежестта на проблемите в енергетиката се стоварват основно върху НЕК и битовите потребители.

Затова, ако бизнесът негодува срещу това, че ще бъде обложен с 2 пъти по-голяма такса "задължение към обществото", за битовия потребител тази такса е 2 пъти по-голяма, защото на него 2 пъти му се удържа. Благодарение на това в НЕК ще влязат едни 600 млн. лева. Парите от намаляването на цената на обществения доставчик отиват в джоба на разпределителните предприятия под формата на 75 млн. лева. Необяснимо защо от целия микс от 15 млрд. киловат часа за регулирания пазар се увеличава делът на енергията, както от американските централи, заводските и ВЕИ-тата, с 1,5 пъти.

Погрешният модел на преференциалното изкупуване на електроенергия от ВЕИ-тата датира от около 12 години, обясни той: Моделът за преференциране е чрез насърчителни цени и дългосрочни договори. Инвестиционните цени на възобновяемите източници намаляваха по-бързо, отколкото решенията на регулатора за ежегодното актуализиране на цените от ВЕИ-тата. По този начин се получи прекомерна държавна помощ, за която сезирахме с жалба Европейската комисия. Сегашното правителство не се интересува от тази жалба.

Цялото интервю на Даниела Якова с Еленко Божков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна