Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лилия Еленкова: Професията „Младежки работник“ – за да стане популярна, трябва да има кой да я плати

БНР Новини
Снимка: Елисавета Коюмджиева

Неотдавна длъжността „Младежкия работник“ беше вписана в националния класификатор на професиите с две големи заявки – да бъде естествен преход от образование към първа работа за мнозина от младите у нас, които са се посветили на доброволчеството и различни младежки дейности и да спре източването на средства от европрограми, чрез нефункциониращи, или направо нелегални формации, претендиращи да бъдат част от неправителствения сектор.
Професията е в класификатора, но заявките остават нереализирани. Образователни и трудови стандарти за новата и престижна в други общества професия – няма. Трудно може да се определи какво стои зад нея, казва Лилия Еленкова, проектен ръководител в Националния младежки форум.
Тази седмица, обединението от над 150 младежки неправителствени организации у нас ще проведе Национална младежка среща във Варна. Целта е да бъдат изработени профил на професията, инфраструктура на младежката работа и те да бъдат разписани в политически документ. Адресатите му ще бъдат ресорното Министерство на младежта и спорта, Министерството на труда и социалната политика, както и Министерство на образованието и науката. Защо? Защото обществото ни е в безпрецедентна криза, а критерии за една от важните професии, които реализират социална промяна и то в дългосрочен план няма.
Младежката работа е тази, която освен да подкрепя младежи в затруднение, работи перманентно и превантивно с тях, развива редица ключови компетенции- граждански, за предприемачество, учи, ориентирания към средата млад човек да я променя и то на терен, напомня Лилия Еленкова и пояснява, че в общество от силно маргинализирани групи, с нагнетена агресия един към друг, дефицита и необходимостта от популяризирането на професията „Младежки работник“ са огромни.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна