Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нилс Мужниекс: Ромските деца не трябва да бъдат пращани в институциите

Снимка: Уикипедия

Съветът на Европа отново критикува правителството в България заради настаняването на ромски деца в институции, насилието срещу бежанци по границата ни с Турция и липсата на прозрачност при финансирането на медиите. Докладът е резултат от посещението на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Нилс Мужниекс в България през февруари.

Според него децата не трябва да се пращат в институции само заради материалните условия, в които живеят: Това не е добро законово основание за лишаване от родителски права. Но получаваме доглади и за принудително изгонване на роми, които остават без дом и съответно са по-уязвими към изпращане на децата им в институции. Ако посетите самите детски заведения ще установите очевидната диспропорция и преобладаващо присъствие на ромски деца, независимо от липсата за конкретни данни за сегрегация. Съдът по правата на човека има множество присъди, в които се казва, че не може да се праща някой в институция само заради лошите материални условия.

Властите са длъжни да оказват подкрепа на семейството, така че то да задържи детето и то да расте в семейна среда, смята Мужниекс: Само в най-крайни случаи, когато няма друга алтернатива, детето трябва да се праща в институции. Да, родителите може да са бедни, но държавата носи отговорност за това да им помогне в трудния момент, което е в най-добър интерес на детето. Така че основната ми препоръка е – помогнете на семействата, а не отнемайте родителските права!

Данните за насилие на границата на България с Турция, той коментира: Получих много достоверни доклади от неправителствени организации и други международни организации. Призовах българските власти да разследват тези сведения. Но доколкото ми е известно, никакво разследване не е извършено. Не съм ходил лично на границата, но данните ми са надеждни и смятам, че трябва да се проверят. Трябва да се изяснят докрай случаите и, ако има престъпление, практиката да се спре и извършителите да бъдат наказани.

Той заяви, че е призовал властите да въведат прозрачна и недискриминационна система за финансирането на медиите както от конкурсите за европейски проекти, така и от рекламата: Читателите имат право да знаят, кой формира тяхното мнение и кой стои зад съответната медия. Повече медийна регулация винаги е добре дошла стига да не вреди на плурализма и свободата на словото. Тук правителството може да има положителна роля, без да се намесва в редакционната политика, да гарантира медийния плурализъм.

Мужниекс заяви, че другата му препоръка за медиите в доклада е срещу прекомерната регулация, с призив да се премахне инкриминирането на невярната информация: Не трябва да се позволява на финансови регулатори да наказват журналисти и медии, защото съобщават информация за банките от обществен интерес. Същевременно мисля, че прозрачността на приходите от реклама и европейски средства само ще засили медийната свобода, а няма да ѝ навреди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна