Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Ципрас трябва да убеди депутатите от СИРИЗА да подкрепят предлаганите от него реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да се намаляват пенсиите в Гърция, а ще бъдат увеличени данъците. Премиерът Ципрас трябва да убеди депутатите от СИРИЗА да подкрепят предлаганите от него реформи. Това коментира кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева по повод извънредната среща на държавните лидери от еврозоната в понеделник, която даде надежди за спасяване на Гърция от фалит до края на седмицата:

Не се знае колко ще се качи данък туризъм и дали през следващия сезон цените няма да се окажат много високи за традиционните туристи. Параметрите на реформите ще станат ясни след подписване на споразумението. Засега е без съмнение, че Гърция остава в еврозоната. Правителството трябва да вземе под внимание, че голяма част от гърците не искат излизане от еврозоната. Това показват социологическите проучвания. Още 48 часа продължава агонията на Атина. Финансовата помощ се отпуска от финансовите министри на еврозоната и затова в сряда ще има извънредно заседание. Те ще решат окончателно какъв да бъде размерът ѝ.

През това време гръцкото правителство трябва да гласува предложението на премиера Ципрас относно реформите и данъчната рамка. Основният проблем на Ципрас е да убеди не опозицията, а да се справи с депутатите от СИРИЗА. Част от тях не приемат тежките реформи, защото те са далеч от платформата на партията. Ако 12 депутати не гласуват, правителството ще падне.

Коментара на Катя Пеева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна