Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият съдебен съвет избира председател на Софийския градски съд

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще избира председател на Софийския градски съд. Кандидатът е само един гражданският съдия Калоян Топалов.

Постът стана вакантен, след като Владимира Янева подаде оставка заради СРС аферата "Червеи", за която тя отскоро е и обвиняема. Янева първо беше отстранена временно от поста, а после подаде сама оставката си, за да може да бъде открита процедурата за избор на титулярен ръководител на ключовия български съд, около който месеци наред вървяха скандали по линия на случайното разпределение на делата, командироването на съдии и начина, по който се управлява от екипа на Янева. 

Калоян Топалов влиза в състезанието без опонент, но и без каквато и да е сигурност, че това ще се окаже предимство за него. В становището на етичната комисия на Висшия съдебен съвет е записано, че сред колегите си има изградена репутация на съдия, който не се поддава на натиск, заплахи и стимули, преки и косвени влияния от представители на която и да било друга власт, т.е. че е независим съдия, както и че е изключително компетентен и квалифициран. За да бъде избран, за него трябва да гласуват поне 13 от съдебните кадровици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна