Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Ключова тема на започващото днес в Брюксел заседание на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО ще бъде реакцията срещу действията на Русия в Украйна. Министрите ще одобрят разширяване на силите за бързо реагиране и механизми, чрез които решенията за операции да се вземат незабавно, пише руският вестник Комерсант.
Руският печат коментира и изявлението на американския министър на отбраната Аштън Картър за плановете за разполагане в седем страни, сред които и България, на 250 танка, бронирани машини и артилерийски установки. Представители на НАТО изтъкват, че последните им инициативи са "принуден отговор на действията на Русия", отбелязва Комерсант.
Британският печат избира за централна темата за предстоящата развръзка в драматичните преговори на Гърция с кредиторите ѝ. Гардиън отбелязва, че след първоначалния оптимизъм, последвал срещата на лидерите на еврозоната с гръцкия премиер Алексис Ципрас в понеделник, настроенията отново са мрачни. 
Файненшъл таймс обръща внимание на надигащия се бунт сред по-радикалните депутати от управляващата партия СИРИЗА срещу отстъпките, които Атина е склонна да направи към своите кредитори, както и на предстоящия масов протест на гръцки пенсионери заради предложените нови сурови мерки за икономии. 
Вестник Ведомости цитира статия на бившия руски петролен магнат и противник на Кремъл Михаил Ходорковски, в която се казва, че режимът в Русия не е единственият проблем на страната. Според автора проблем представляват липсата на политическа и икономическа конкуренция, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна