Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев: Решението, коетo ще се вземе в споразумението с Гърция, ще бъде компромисно


Решението, което ще се вземе в споразумението с Гърция, ще бъде компромисно и повечето негативи ще бъдат понесени от южната ни съседка, заяви пред "Хоризонт" икономистът Боян Дуранкев:

Може да се каже в голяма степен, че е предрешено нещо като споразумение, което, разбира се, ще бъде на този етап. Със сигурност ще има по-нататък, допълващи споразумения, корекции в споразуменията, но със сигурност предварително може да се каже, че Европейският съюз в някои отношения започва да помъдрява и разбира много добре един ефект на доминото, който би се получил от евентуално фалиране на една страна, независимо дали ще бъде Гърция, България или Испания и търси начин да реши този проблем, разбира се, като по-нататък изгражда и система, вече има такива наченки на системата, за превенция от подобни нежелани случки, така че всички европейци е редно да очакваме едно донякъде зряло решение и едно спасение, защото ако се върнем от това, което навремето беше предприето като интервенция от т.нар."тройка", спасителното споразумение, което тогава беше подписано, всъщност прати Гърция в бездната. Сега трябва да се очаква едно връщане към добрите стари практики и една по-добра координация както на финансите, така и на икономиките в страните от Европейския съюз. Със сигурност решението, което ще се вземе в това споразумение, ще бъде компромисно и от двете страни и не трябва да се радваме, когато на нашия съсед му гори чергата, защото може и нашата лека-полека да пламне. Дано не се случи!

Изглежда че повечето негативи в случая ще понесе Гърция, там най-малкото ще пипнат по-сериозно данъчната система, таксите, които се плащат, но и тези, които дадоха парите, а те са няколко европейски банки, най-вече германски и френски, те също ще понесат някакви последици и ще трябва да отпишат част от очакванията, които са имали. Но за да ги отпишат, добрите им анализатори със сигурност предварително са им казали, че има големи рискове при даването на такива големи заеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени