Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: ТПТИ носи повече вреди за България, отколкото ползи

Иво Христов: Споразумението "връзва" ръцете на правителството за сметка на чуждуте бизнес интереси

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

В сегашния си вид Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) носи повече вреди за България, отколкото ползи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на дискусионен форум за споразумението. ТПТИ е името на договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Преговорите по него продължават вече 2 години и се очаква да приключат в края на 2015 година. Целта е да бъдат свалени митата в търговията между ЕС и Америка.

В интервю за "Хоризонт" Ваня Григорова, която е председател на сдружение "Солидарна България" и координатор за събиране на подписи срещу ТПТИ, обясни, че рисковете от него за България са всеобхватни:

Това не е чист търговски договор, той е и политически договор, но не преминава през обсъжданията, на които трябва да бъде подложен един политически договор. Основният проблем в него е механизмът, по който външните инвеститори могат да съдят България, когато тя е приела закони и стандарти, намаляващи, според тях, печалбата им. Този механизъм е изключително порочен и много държави се опитват да се отърват от него.

Вторият голям проблем в Споразумението е т.нар. "регулаторно сътрудничество", обясни тя: То предвижда да бъде създаден регулаторен борд и в него ще имат представители всички заинтересовани страни. Там ще се защитава, основно, бизнес интересът, тъй като новите идеи за закони ще бъдат оценявани от този регулаторен борд, който е надевропейски, затова дали тези норми ще доведат до намаляване на печалбата на бизнеса.

Според министър Калфин това споразумение, в сегашния си вид, не трябва да бъде подкрепяно: Според Европейския парламент в него има няколко дефекта. Правителството трябва да направи оценка на въздействието – как едно подобно споразумение би се отразило на България? Това е важно.

Най-притеснителните компоненти на ТПТИ, според Калфин, са процедурата за уреждане на спорове и възможността за одържавяване на компании, свързани с публичната инфраструктура. Задължително е да се договори еднаквото спазване на стандартите за труд и екологичните такива.

Брюксел говори на език, който е неразбираем за гражданите. Въпреки че са отправяни питания, все още не се знае кое българското министерство или чиновник следи темата ТПТИ. Това коментира в предаването "12+3“ журналистът Иво Христов, който също участваше в дискусията.

Според него голямата опасност са юридическите проблеми в споразумението: Механизмът за разрешаване на спорове "инвеститор-държава" дава абсолютно оръжие в ръцете на чуждестранния инвеститор, който може да се възприеме като ощетен от всяко решение на националното правителство. Така ръцете на националния законодател и правителство са вързани. Ще бъдат въведени две паралелни писти в една и съща икономическа среда – една за местния бизнес и една по-бърза писта за чуждестранния инвеститор.

Българският данъкоплатец ще трябва да плаща, чрез държавата, неустойките на чуждите инвеститори, категоричен беше Христов. Той смята, че страната ни трябва да има позиция по отношение на Споразумението въпреки липсата на информация от страна на институциите.

Репортажа на Андрей Борисов и интервюто на Даниела Якова с Иво Христов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна